Video oddaja 3: Nevtralnost interneta

Vabljeni k ogledu tretje informativne video oddaje na področju informacijske družbe, ki izpostavljajo in osvetljujejo različne vidike, področja in izzive kakovostnega življenja v digitalni družbi. V oddajah sodelujejo strokovnjaki, predstavniki institucij in nevladnih organizacij. Predstavljeni so tudi primeri dobrih praks.


Tretja oddaja govori o nevtralnosti interneta, načela, po katerem se mora vsak internetni promet obravnavati enakovredno, torej neodvisno od vsebine, aplikacij, storitev, naprave, vira in cilja komunikacije. Vsi podatki morajo tako potovati enako hitro, brez omejitev ali blokad, operater omrežja pa mora do vseh aplikacij ponujati dostop pod enakimi pogoji, torej ne vplivati na to, kaj uporabniki na internetu počnemo. Gre za koncept, ki je zadnja leta v ZDA in v EU postal vroča politična in pravna tema.

O nevtralnosti internet so spregovorili:

– dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije RS; – Marjan Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo; – Mitar Milutinović, sodelujoči v pobudi Wlan Slovenija; – Jan Žorž, soustanovitelj Slovenske iniciative za prehod na IPv6, zaposlen pri Internet Society.

Oddaja Nevtralnost interneta je del cikla video oddaj na temo informacijske družbe, s katerimi želimo v Mreži NVO – VID na razumljiv in zanimiv način informirati, ozaveščati javnost o aktualnih izzivih in problemih na področju informacijske družbe, ki so neposredno povezani z vsakdanjim življenjem ljudi.

Dodaj odgovor