Spletna aplikacija za volilni nasvet EUandI 2019

Spletna aplikacija za volilni nasvet »EUandI2019« vam omogoča, da preverite ujemanje vaših stališč s programi političnih strank, ki kandidirajo na volitvah v Evropski parlament 2019. Aplikacijo https://euandi2019.eu je razvil Evropski univerzitetni inštitut iz Firenc. Pripravo in lokalizacijo za Slovenijo je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami vodil Inštitut za elektronsko participacijo.

Euandi2019 je spletna aplikacija za volilni nasvet, katere namen je omogočiti državljanom in državljankam informirano izbiro na evropskih volitvah. Z njo si lahko pomagate do odgovora, katera izmed političnih strank in list, ki ponujajo kandidate za evropske poslance in poslanke, je najbližja vašim stališčem. Slovenska ekipa euandi2019 je v aplikacijo vključila vseh 14 političnih strank in kandidatnih list na volitvah v Evropski parlament 2019.

Uporabniki/ce aplikacije se najprej opredelijo do 22 političnih trditev, ki so povezane z aktualnimi političnimi vprašanji in političnimi vrednotami v evropski politiki. To naredijo tako, da navedejo stopnjo strinjanja s posamezno trditvijo. Aplikacija bo nato postregla z odgovorom, katera izmed strank oziroma kandidatnih list je uporabnikom/cam najbližja. Ujemanje se prikazuje v odnosu do političnih strank v posamezni državi članici EU ali do političnih strank iz celotne EU. Prav tako lahko preverijo stopnjo ujemanja po posameznih trditvah in odkrijejo, v kateri del političnega spektra (levo-desno, za-proti EU) se umeščajo. Uporaba aplikacije je brezplačna.

Euandi2019 je razvil Evropski univerzitetni inštitut v Firencah v Italiji v sodelovanju z Univerzo v Luzernu v Švici. Pri pripravi vsebin za slovensko različico aplikacije euandi2019 so sodelovali mag. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo, dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment, Barbara Možina, Društvo za podporo civilne družbe in Nina Sivec Koren, Blackstone Group.

Dodatne informacije o spletnih aplikacijah za volilni nasvet so dostopne na Wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Voting_advice_application.

Dodaj odgovor