Končno! Urejanje datotek PDF

PDF je dobro znan odprt format za elektronsko hranjenje dokumentov, ki lahko vsebujejo več strani. Uporaben je tako za skenirane fizične kot tudi za tiste dokumente, ki nastanejo na računalniku samem.

Znan je po tem, da je dober za tiskanje na papir in branje na zaslonu. Izdelovalnik datotek PDF se pogosto na računalniku kaže kot eden od tiskalnikov, datoteke pa tvorimo s tiskanjem nanj. Drugi programi kot npr. LibreOffice ali Scribus znajo datoteko PDF izdelati sami in ponujajo dodatne zmožnosti.

Uporaba se nekoliko zaplete se pri urejanju dokumentov. Datoteke PDF v osnovi niso namenjene nadaljnemu spreminjanju in urejanju. Posamezne strani sicer lahko uvozimo v grafični program, npr. Inkscape ali Gimp, vendar pa običajno ne moremo več urejati dokumenta v izvorni obliki, npr. kot besedilo, preglednico, prezentacijo.

Zanimivo je, da nam to možnost ponuja program LibreOffice, ki ima vgrajen odličen modul za izdelavo datotek PDF. Med drugim ponuja možnost, da v datoteko PDF vključi izvorno kodo dokumenta – Hybrid PDF. Stvar je potrebno imeti odkljukano v pogovornem okencu ob izvozu datoteke:

LibreOffice PDF export dialog
Pogovorno okence ob izvozu datoteke PDF v programu LibreOffice

Tako izvoženo datoteko PDF je možno zopet odpreti z LibreOffice in jo urejati naprej, podobno kakor če bi imeli kot izvorno OpenDocument datoteko ODF (ali pa DOC). Ko je nared nova verzija dokumenta za objavo tega ponovno izvozimo kot PDF, po možnosti v novo datoteko. To objavimo kjerkoli že nameravamo.

Stvar deluje v vseh LibreOffice podprogramih. Posebej dobro se recimo obnese za prezentacije – prezentacijo izvozite kot PDF in jo lahko lepo gledate kjerkoli imate pregledovalnik za PDF. Namestitev LibreOffice za izvedbo prezentacije ni nujna.

Ne gre povsem brez nekaterih manjših težav. Datoteke PDF običajno niso povezane z LibreOffice in jih ni mogoče odpreti z enostavnim dvoklikom v upravljalniku datotek. Pomagamo si lahko tako, da uporabimo ukaz “Open” znotraj LibreOffice ali pa s pomočjo povleci-in-spusti.

En odziv na “Končno! Urejanje datotek PDF”

Dodaj odgovor