Raspberry Pi

Raspberry Pi je čudovit mali računalnik. Ima precej tega, kar imajo veliki, cena pa je zelo dostopna. Nizka cena je nekoliko posledica visoke ponudbe pametnih telefonov, saj gre za podobno tehnologijo.

Še posebej popularen je v izobraževanju, na primer pri učenju računalništva. Uporabimo ga lahko tudi kot mali strežnik, recimo za gostovanje spletnega mesta ali pa intraneta.

Model 3B je že precej zmogljiv. Relativno dobra grafika, dela dobro skupaj z modernim HD televizorjem. Povežemo ga lahko s čimerkoli. Opremljen je z vodilom GPIO, za katerega obstaja precej zanimivih dodatkov.

Operacijski sistemi

Na voljo je precej operacijskih sistemov, precej jih temelji na sistemu GNU/Linux. Operacijski sistem naložimo na SD kartico, ki jo vstavimo v Raspberry Pi pred zagonom.

Raspbian

Raspbian je verzija GNU/Linux sistema Debian za Raspberry Pi. Sistem Debian omogoča enostavno namestitev in uporabo velike količine programske opreme za Linux/Unix. Če programa ni v distribuciji Debian, potem ga lahko prevedemo in namestimo direktno iz izvorne kode.

Posebna zanimivost je to, da vsebuje jezik Wolfram, ki ga je podjetje Wolfram namenilo v brezplačno uporabo Raspberry Pi uporabnikom. Gre za napreden programski jezik in sofisticirano matematično orodje.

RetroPie

RetroPie je operacijski sistem, ki uporabniku omogoča uporabo programov in za stare računalnike. Najbolj zabavno je poganjanje iger. Vsebuje vrsto emulatorjev najrazličnejših računalnikov in prijazen grafični vmesnik, ki deluje prek gamepada in tipkovnice. RetroPie je zgrajen na Raspbian, seveda ga pa je možno še prilagoditi naprej.

BerryBoot

BerryBoot je univerzalni namestilnik operacijskih sistemov za Raspberry Pi. Omogoča nam nameščanje in poganjanje drugih operacijskih sistemov. Ti so lahko nameščeni na SD kartici ali na zunanjih USB diskih, ključih. Zunanji diski so navadno tudi veliko bolj zanesljivi kot SD kartice.

Drugi operacijski sistemi

Dodaj odgovor