Senzacionalizem: od kod in kam?

Kulturno izobraževalno Društvo PiNA, v sodelovanju z Inštitutom za elektronsko participacijo (INePA), 10. aprila 2019, ob 10. uri v prostorih PiNE (Gortanov trg 15, Koper) organizira dogodek za nevladne organizacije na temo senzacionalizma, lažnih novic in medijske pismenosti.

Vas zanima, kakšna prihodnost čaka novičarstvo v poplavi družbenih omrežij, všečkov in tvitov? Se sprašujete, kje se skriva resnica v svetu lažnih novic in bi želeli z neformalnim pristopom učenja prispevati k dvigu medijske pismenosti mladih?

Pridružite se nam na dogodku, kjer bomo spoznali praktična orodja za prepoznavanje lažnih novic in različne metode ter strategije za naslavljanje problematike lažnih novic.

Z udeležbo na dogodku boste pridobili:

  • kritični pogled na medijski senzacionalizem;
  • praktične izkušnje in gradivo za obravnavanje tem z mladimi: analiziranje medijskih sporočil, prepoznavanje različnih vrst medijev in verodostojnosti posredovanih informacij;
  • prostor za mreženje in izmenjavo izkušenj med udeleženci/-kami.

Delavnica je namenjena nevladnikom, mladinskim delavcem/-kam, pedagoškim delavcem/-kam, študentom/-kam in vsem ostalim, ki jih tematika zanima.

PROGRAM:

9:45 – 10:00 Registracija udeleženk/-cev

10: 00 – 11:00 Uvodni nagovor in razprava z dr. Sonjo Merljak Zdovc (Časoris)

11:00 – 13:30 DELAVNICA I: Uporaba metode ESCAPE pri delu z mladimi
– analiza in prepoznavanje primerov lažnih novic;
– delovno angažirano kosilo;
– delo v skupinah.

13:30 – 16:00 DELAVNICA II: Oblikovanje predlogov za boj proti lažnim novicam
– pregled platform in spletnih orodij za naslavljanje lažnih novic, preverjanje dejstev in ostalih orodij e-demokracije;
– predstavitev prizadevanj EU (g. Franc Bogovič, evropski poslanec);
– delo v skupinah.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca, do vključno ponedeljka, 8. aprila 2019 oz. do zasedenosti prostih mest.

Dogodek poteka v sklopu projekta Smart eDemocracy Against Fake News (SMARTeD), sofinanciranega s strani EU programa Evropa za državljane in projekta D’Basket, sofinanciranega s strani EU programa Erasmus+.

Dodaj odgovor