Programska oprema za NVO: NextCloud

Z vzponom interneta v zadnjih dveh desetletjih se je začela uveljavljati tudi nova paradigma programske opreme: socialna programska oprema. Gre za programsko opremo, ki omogoča sodelovanje večih uporabnikov pri sočasnem urejanju podatkov – pravzaprav gre za programsko opremo, ki ima vgrajeno socialno omrežje, od koder izvira tudi ime paradigme.

Lep in precej popularen primer tega je platforma Google documents. Uporabniki so zelo zadovoljni z njim, saj lahko dokumente neposredno urejajo skupaj, namesto da bi si pošiljali datoteke po elektronski pošti, kot je bila uveljavljena praksa. Precej bolj enostavno in uporabno!

Uspešna socialna programska oprema pogojuje nekoliko drugačno arhitekturo kot klasične namizne aplikacije, zato jo je načeloma potrebno razviti na novo, na nekoliko drugačnih temeljih. Prilagajanje starih namiznih aplikacij za skupno rabo načeloma ne deluje preveč dobro. Situacija je nekoliko podobna, kot če primerjamo npr. programe za MS-DOS, ki podpirajo uporabo miške in programe za Windows. Slednji so mnogo bolj dodelani, ker imajo ustrezno podporo operacijskega sistema.

Omenjeni Google documents je centralizirana aplikacija, ki jo upravlja podjetje Google. Seveda bi si želeli odprtokodne alternative. V zadnjem času pojavlja vse več alternativ komercialni ponudbi. Ena bolj popularnih in dodelanih platform je NextCloud.

NextCloud je operacijski sistem, ki podpira izdelavo oblačnih aplikacij. Namesti se ga na spletni strežnik in od tam je dostopen uporabnikom kjerkoli na internetu.

Osnovna fukcionalnost omogoča upravljanje in deljenje datotek (podobno kot npr. Dropbox), je pa možno namestiti dodatne specializirane aplikacije iz repozitorija, kar lahko naredi administrator kar prek spletnega vmesnika.

Upravljalnik datotek v NextCloud

Ena najbolj dodelanih in uporabnih aplikacij za NextCloud je sistem za skupno urejanje dokumentov Collabora online, ki temelji na LibreOffice, je pa prilagojen za delovanje na spletu. Paket omogoča vse bistvene funkcije, ki jih ponuja LibreOffice – urejanje besedil, preglednic, predstavitev.

Collabora online

Med drugimi razpoložljivimi aplikacijami aplikacijami najdemo recimo program za urejanje koledarjev (ki izvaža podatke v odprtem formatu), program za urejanje miselnih vzorcev, program za hranjenje zaznamkov (bookmarkov), program za neposredno komunikacijo (tekst in video), program za hranjenje kontaktov, itd…

Koledar v NextCloud

Mreža NVO-VID ima svojo lastno instalacijo sistema NextCloud, ki se nahaja na omrežju ARNES. Ta je namenjena uporabi nevladnim organizacijam, predvsem tistim, ki nimajo svojih spletnih strežnikov. Če ste nevladna organizacija in vas ta možnost zanima, nas kontaktirajte.

Dodaj odgovor