Nevladne organizacije in digitalno trženje

Peter Drucker, guru menedžmenta, je zapisal, da namen podjetja ni ustvarjati dobiček, temveč zagotavljati proizvode in storitve strankam. Za slednje je potrebno imeti dober razvoj in trženje. Drucker je analiziral delovanje neprofitnih organizacij in jih zelo cenil. Pogosto je podjetjem svetoval, naj se učijo od neprofitnih organizacij, ki jih je umestil v tako imenovani tretji sektor.

Načeloma se poslovanje nevladnih organizacij ne razlikuje od podjetij. Razlika je v tem, da nevladne organizacije ne delijo dobiček, ampak ga uporabijo za nadaljnji razvoj organizacije.

Strokovnjaki predvidevajo, da bodo najuspešnejša podjetja do leta 2021 porabila za digitalno trženje kar 75 odstotkov sredstev namenjenih za trženje. Zakaj?

Odgovor daje spodnja slika s prikazanimi podatki o stopnji digitalizacije po svetu za leto 2019.

Podatki razkrivajo naslednje:

  • na svetu je 7,67 milijarde prebivalcev, od katerih jih 56 % živi v urbanih okoljih;
  • trenutno je 5,11 milijarde uporabnikov mobilnih naprav, ki predstavljajo 67 % vseh prebivalcev;
  • na svetu je 4,39 milijarde uporabnikov interneta, ki predstavljajo 57 % svetovnega prebivalstva;
  • 3,48 milijarde ljudi je uporabljajo družbene medije v letu 2019, kar predstavlja 45 % svetovnega prebivalstva;
  • družbene medije prek prenosnih naprav uporablja 3,26 milijarde ljudi, kar je 42 % svetovnega prebivalstva.

Zgoraj navedena dejstva kažejo, da ljudje vse več komuniciramo digitalno, kupujemo proizvode in storitve na spletu ter se družimo na socialnih omrežjih. Zato postaja digitalno trženje vse bolj pomembno.

Nevladne organizacije premalo koristijo digitalno trženje, ki je enostavno in bistveno bolj poceni kot klasično trženje. Veliko orodij, ki pomagajo pri digitalnem trženju, lahko najdemo na svetovnem spletu brezplačno. Večina nevladnih organizacij ima vsaj elektronski naslov, veliko pa tudi svoja spletna mesta. Potrebno se je naučiti, kako deluje digitalno trženje in uporabiti pridobljena znanja.

Brezplačni osnovni tečaj digitalnega trženja lahko najdete na naslovu: https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage/course/digital-marketing.

Dr. Stanko Blatnik, IPAK inštitut.

Mnenje avtorja ne izraža nujno stališč Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Naslovna slika: William Iven (Unsplash).

Dodaj odgovor