Delavnica “Librehosting”

Librehosters je mreža kolektivov, ki z uporabo proste programske opreme spodbuja decentralizacijo svetovnega spleta. Ekipa, ki pripravlja radijsko oddajo Tehno klistir na Radiu Študent načrtuje vzpostavitev takšnega kolektiva v Ljubljani. Librehosting ponuja rešitve na nekatere probleme sodobne podatkovne ekonomije, natančneje na močno monopoliziran in centraliziran trg spletnih storitev, v katerem so uporabniki močno odvisni od ponudnika storitev. Prosto gostovanje je poskus, da se to neenakovredno razmerje izravna.

Na predstavitvi je bila predstavljena ideja prostega gostovanju in povedanega več o prostih storitvah, ki so na voljo kot alternativa komercialnim. Predstavitev je namenjena potencialnim razvijalcem, sistemskim skrbnikom in drugim bodočim članom kolektiva, prav tako pa tudi bodočim uporabnikom.

Več:
https://libreho.st/
https://radiostudent.si/družba/tehno-klistir/sam-svoj-gostitelj

O predavateljih:
Predstavitev sta pripravila Lio Novelli in Jurij Podgoršek, ki v radijski oddaji Tehnoklistir že tri leta raziskujeta in predstavljata z informacijsko tehnologijo povezane teme z vidika proste programske opreme. Jurij je zaposlen kot vodja IT oddelka Radia Študent, Lio pa je zaposlen kot razvijalec spletnih storitev.

Fotogalerija

Izobraževanje je potekalo v okviru projekta »Profesionalizacija vsebinske mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (PRO-NVO-VID)«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.

Dodaj odgovor