Ogrožena zasebnost spletne komunikacije Evropejcev

12. novembra 2021 so predstavniki vlad na srečanju ministrov za notranje zadeve držav Evropske unije na Brdu podprli obvezno preverjanje vseh zasebnih komunikacij državljanov. V začetku leta 2022 bo komisija pripravila osnutek zakonodaje, katere cilj bo prisiliti ponudnike komunikacijskih storitev, da beležijo sporočila svojih uporabnikov.

V sklopu konference, ki je bila sicer namenjena odkrivanju, raziskovanju in preprečevanju spolne zlorabe otrok, so tako oblikovali predlog, ki močno posega v temelje demokracije in predstavlja resno grožnjo za zasebnost Evropejcev.

Čeprav je bil osnovni namen konference plemenit, pa žal ne moremo istega trditi za njen produkt. IKT podjetja se namreč takih zakonskih obveznosti lotijo z avtomatizacijo in algoritmi, ki posredujejo vse sumljive vsebine organom. Vendar pa gre po poročanju švicarske zvezne policije v večini primerov (več kot 80%) za neutemeljene in nepregonljive primere (npr. t.i. »sexting«, pogovori med mladimi ipd.), ki nimajo nobene veze z zločinom. Na kratko, policija bo razpolagala z velikimi količinami zasebnih pogovorov državljanov, ki niso storili nobenega kaznivega dejanja. Z obveznim nadzorom telekomunikacij bodo na nek način vsi državljani EU postali osumljenci.

V mreži nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbi (NVO-VID) smo mnenja, da predlagana zakonodaja ne bo imela utemeljenega in merljivega učinka zoper osnovni namen – uspešen pregon in preprečevanje spolne zlorabe otrok. Kršilci se bodo v primeru uveljavitve zakona zgolj posluževali drugih orodij, kar bo njihov pregon le še otežilo. V primeru uveljavitve predloga ministrov, bo še največji učinek ta, da bomo vsi ob velik del zasebnosti.

Pozivamo vas, da se o predlogu dodatno informirate tudi iz drugih virov, si ustvarite svoje mnenje in v okviru tega tudi ukrepate. Če se s predlagano zakonodajo ne strinjate, pišite o tem našim predstavnikom v EU. Pritisk javnosti že daje prve rezultate, saj je Komisija že nekajkrat odložila predstavitev osnutka zakonodaje.

O tem, kaj lahko storite proti nadzoru zasebnih komunikacij, si lahko preberete na chatcontrol.eu.

Za mrežo Mrežo NVO-VID pripravil Matjaž Ugovšek iz Društva Duh časa.

Naslovna slika: Petter Lagson (Unsplash).

Dodatne informacije:

Dodaj odgovor