Napis zid Bureaux

Pripombe na predlog Strategije digitalnih javnih storitev 2030

Delovni skupini Mreže NVO-VID za prosto programje in storitve ter digitalno dostopnost sta pripravili pripombe na predlog Strategije digitalnih javnih storitev 2030 v javni razpravi. Delovni skupini posebej izpostavljata uporabo odprto kodnih rešitev in odprtih formatov, digitalno dostopnost in opredelitev ključnih javnih storitev.

Načelna mnenja in predlogi

1. Med načela in vrednote, ki jim sledijo digitalne javne storitve, dodati naslednja načela:
– načelo »public money, public code« (https://publiccode.eu/);
– načelo uporabe odprtih standardov in rešitev: oblikovanje storitev in platform z uporabo odprtokodnih programskih rešitev, kjer je to primerno;
– načelo digitalne suverenosti: omejevanje t.i. »priklenitve na prodajalca« (ang. vendor lock-in) programske in strojne opreme ter digitalnih storitev.

2. Objavljanje besedilnih / pisarniških datotek javne uprave, ki so namenjene javnosti, v ODF (Open Document Format) odprtem formatu. Predlog se nanaša na vključujočo naravo in dostopnost digitalnih storitev za vse uporabnike.

3. Uporaba odprto kodnih rešitev pri razvoju digitalnih javnih storitev. Predlog se nanaša na vključujočo naravo in dostopnost digitalnih storitev za vse uporabnike.

4. Eksplicitno navajanje standardov digitalne dostopnosti in dosledno upoštevanje mednarodnih evropskih standardov za dostopnost pri oblikovanju in/ali posodabljanju spletišč digitalnih javnih storitev (skoraj dostopno je še vedno nedostopno). Predlog se nanaša na vključujočo naravo in dostopnost digitalnih storitev za vse uporabnike.

5. Digitalne storitve so vključujoče za vse uporabnike. V tej točki bi bila smiselna eksplicitna navedba zahtev glede digitalne dostopnosti, s sklici na vse zakone, ki jo naslavljajo (ZJN, 68 člen), ZDSMA in prihajajoči Zakon o dostopnosti produktov in storitev (European Accessibility Act). Mehko sklicevanje v smislu »biti zaznavni, delujoči, razumljivi, robustni in s tem dostopni« po našem mnenju ni ustrezno. Smiselna bi bila tudi krajša obrazložitev osnov digitalne dostopnosti (odličen vir: https://www.w3.org/WAI/fundamentals/accessibility-intro/).

6. Preimenovanje javne storitve »študij« v »izobraževanje« s ciljem zajeti vse oblike in vrste izobraževalnih aktivnosti, ki vključujejo vsaj enega od elementov javne veljavnosti (stopnja izobrazbe, pridobljena poklicna kvalifikacija, pridobljeno mikro dokazilo ipd.). Predlog se nanaša na nabor ključnih javnih storitev.

7. Med ključne javne storitve dodati življenjske dogodke v povezavi z demokratičnim življenjem. Predlog se nanaša na nabor ključnih javnih storitev.

8. Spodbujanje projektov nevladnih organizacij za promocijo in izobraževanje uporabnikov. Predlog se nanaša na sistemsko vključevanje NVO v promocijo digitalnih javnih storitev, izobraževanje uporabnikov in podporo uporabnikom.

9. Koriščenje strokovnih in praktičnih znanj članskih organizacij Mreže NVO-VID in samostojnih strokovnjakov s področja dostopnosti in oblikovanja dostopnih storitev.

Celotno besedilo pripomb

Naslovna slika: Alexandra Nicolae (Unsplash).

Dodaj odgovor