Naslovnica posvet Kje in kako se srečata zeleni in digitalni prehod?

Vabilo posvet “Kje in kako se srečata zeleni in digitalni prehod?”

Mreža Plan B za Slovenijo, Mreža NVO za vključujočo informacijsko družbo in Mreža za prostor vabijo na posvet “Kje in kako se srečata zeleni in digitalni prehod?”, ki bo potekal 16. maja 2023 med 10.00 in 13.00 v Hiši EU v Ljubljani. Udeleženci posveta se bodo spoznali z mehanizmi zelenega in digitalnega prehoda ter s točkami in načini njunega prepletanja. Pogovarjali se bodo tudi o tem, kako sta zeleni in digitalni prehod povezana v Sloveniji in s katerimi izzivi se še moramo spopasti.

Kaj imata skupnega digitalni in zeleni prehod? Predvsem to, da sta vodilni politiki preobrazbe družbe v ogljično nevtralno družbo krožnega gospodarstva, začrtani v Zelenem dogovoru EU, ki jo narekuje okoljska in podnebna kriza. V praksi pa gre za sektorsko precej ločeni politiki, ki ju je nujno povezati, poiskati njune sinergije in nasloviti napetosti med njima. V novih geopolitičnih razmerah je na pomembnost tesnega povezovanja zelenega in digitalnega prehoda opozorila tudi Evropska komisija v svojem Poročilu o strateškem predvidevanju za leto 2022: Tesno povezovanje zelenega in digitalnega prehoda v novih geopolitičnih razmerah.

Posvet je namenjen oblikovalcem in izvajalcem zelenih in digitalnih politik, izvajalcem porabe skladov EU v Sloveniji, lokalnim skupnostim, nevladnim organizacijam in zainteresiranim strokovnjakom.

PROGRAM POSVETA (pdf format)

  • 10:00 POZDRAV ORGANIZATORJEV, mag. Senka Šifkovič (Plan B za Slovenijo, Mreža za prostor), mag. Simon Delakorda (Mreža NVO za vključujočo informacijsko družbo) in Polona Torkar (Konzorcij vsebinskih mrež NVO)

  • 10:10 POZDRAVNA NAGOVORA mag. Bojana Kumra, ministra za okolje, podnebje in energijo in dr. Emilije Stojmenove Duh, ministrice za digitalno preobrazbo

  • 10:20 SINERGIJE IN NAPETOSTI MED ZELENIM IN DIGITALNIM PREHODOM, dr. Ilias Iakovidis, svetovalec Evropske komisije, DG CONNECT, koordinator Zelene digitalne preobrazbe

  • 10:35 POVEZOVANJE ZELENEGA IN DIGITALNEGA PREHODA V SLOVENIJI, dr. Til Rozman, v.d. generalnega direktorja, Direktorat za digitalno družbo, Ministrstvo za digitalno preobrazbo

  • 10:50 IZZIVI PREHODA V INTEGRIRANO PAMETNO KROŽNO GOSPODARSTVO V SLOVENIJI, dr. Peter Wostner, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj

  • 11:05 VPRAŠANJA IN ODGOVORI

  • 11:30 ODMOR

  • 11:45 OKROGLA MIZA: AKTUALNI IZZIVI ZELENEGA IN DIGITALNEGA PREHODA

V okviru okrogle mize bomo z vabljenimi gosti odprli razpravo o ozkih grlih digitalnega prehoda in digitalizaciji prehoda na obnovljive vire energije, ki je prioritetna naloga države. Iskali bomo odgovore na vprašanja kako pametna so naša mesta in vasi, kakšni so nujni ukrepi za ozelenitev digitalnega prehoda in kakšni so potenciali digitalizacije za optimizacijo okoljskega nadzora.

Matjaž Logar, SRIP PMiS, Tehnološka mreža ICT
dr. Jurij Curk, Elektro Ljubljana
dr. Aidan Cerar, IPoP-Inštitut za politike prostora
Simona Knavs/Matjaž Ugovšek, Duh časa
Jaka Kranjc, Ekologi brez meja

Okroglo mizo bosta moderirala mag. Senka Šifkovič in mag. Simon Delakorda.


  • 12:30 VPRAŠANJA IN RAZPRAVA

  • 13:00 GLAVNE UGOTOVITVE POSVETA IN ZAKLJUČEK DOGODKA

Obvezne prijave zbiramo na povezavi https://forms.gle/5srszknBPbzSjTd6A.

Posvet organizirajo Mreža NVO za vključujočo informacijsko družbo, Mreža okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo in Mreža za prostor ob podpori Konzorcija vsebinskih mrež NVO in partnerstva SRIP Pametna mesta in skupnosti.

Logotipi organizatorjev posveta zeleni in digitalni prehod.

Vir: Mreža okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo https://www.planbzaslovenijo.si/43-news/659-vabilo-na-posvet-kje-in-kako-se-srecata-zeleni-in-digitalni-prehod.

Dodaj odgovor