Podeljena krovna in posebna priznanja Mreže NVO-VID za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo je ob 10. obletnici svojega delovanja podelila alternativna krovna in posebna priznanja za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe.

Krovna priznanja so prejeli:

1. Projekt »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov« (https://www.na-prostem.si/). Projekt se osredotoča na digitalizacijo nevladnega in prostovoljskega sektorja, podporo širši skupnosti pri razumevanju digitalnega sveta in podporo pri razumevanju in uporabi odprtokodnih programov. Projekt je izvajal konzorcij nevladnih organizacij, ki ga sestavljajo Beletrina, Društvo RAMPA Lab, Društvo LJUDMILA, Inštitut za elektronsko participacijo, Društvo Duh časa, Studio 12, Društvo LUGOS in Zavod RHEA. Podrobnejša utemeljitev podelitve priznanja se nahaja na povezavi https://www.informacijska-druzba.org/wp-content/uploads/2024/05/Utemeljitev_krovno_priznanje_NVO-VID_Na-prostem_si.pdf.

2. Humanitarna akcija »Namizni računalniki za prizadete v poplavah«. Humanitarna akcija je predstavljala pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah v obliki računalniške opreme. Pomoč je vključevala dostavo brezplačnih kompletov namiznih računalnikov z monitorji in pripadajočo opremo. Posamezniki in gospodinjstva so prejeli računalniško opremo v trajno last. Akcijo sta izvajala Društvo Duh časa in Zavod NEFIKS – Regionalno Stičišče Središče. Podrobnejša utemeljitev podelitve priznanja se nahaja na povezavi https://www.informacijska-druzba.org/wp-content/uploads/2024/05/Utemeljitev_krovno_priznanje_NVO-VID_Racunalniki-za-prizadete-v-poplavah.pdf.

3. Medprogramje za uporabo elektronske osebne izkaznice na operacijskem sistemu Linux. Medprogramje odpravlja neenakost med uporabnikih elektronske osebne izkaznice na različnih operacijskih sistemih in neposredno prispeva k zaupanju vrednim digitalnim javnim storitvam. Medprogramje za uporabo elektronske osebne izkaznice na operacijskem sistemu Linux je razvil g. Luka Logar. Podrobnejša utemeljitev podelitve priznanja se nahaja na povezavi https://www.informacijska-druzba.org/wp-content/uploads/2024/05/Utemeljitev_krovno_priznanje_NVO-VID_Medprogramje_eOI_Linux.pdf.

Posebna priznanja za prispevek k razvoju Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo so prejeli Društvo LJUDMILA, Studio 12 in Inštitut za elektronsko participacijo za aktivnosti tehnične podpore, multimedijske podpore in koordinacijo zagovorništva, ki so se v 10 letih delovanja Mreže NVO-VID v pretežni meri izvajale brez finančnih sredstev. Podrobnejša utemeljitev podelitve posebnih priznanj se nahaja na povezavi https://www.informacijska-druzba.org/wp-content/uploads/2024/05/Utemeljitev_posebna-priznanja_NVO-VID_podpora_zagovornistvo.pdf.

Naslovna fotografija: Zavod Nefiks – Stičišče Središče.

Dodaj odgovor