Predavanje o kriptovalutah

V Knjižnici Velenje je 13. marca potekalo predavanje o kriptovalutah za nevladne organizacije. Na predavanju, ki ga je izvedel dr. Stanko Blatnik iz IPAK inštituta za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij, so bile predstavljene zgodovina nastajanja kriptovalut in družbene spremembe, ki nastajajo zaradi uvajanja kriptovalut in tehnologije verižnih blokov.

Dr. Blatnik je uvodnem delu opisal zgodovino nastajanja kriptovalut in njihove temeljne značilnosti. V drugem delu predavanja je govoril o družbenih spremembah, ki nastajajo kot posledica uvajanja kriptovalut in tehnologije verižnih blokov. Tehnologija verižnih blokov predstavlja podlago za kriptovalute in je po mnenju nekaterih strokovnjakov eden najpomembnejših dosežkov v zgodovini.

Predavanje je posebej izpostavilo vlogo tehnologij verižnih blokov pri spremembah v poslovanju in družbenih sistemih kot so pametne pogodbe in distribuirane avtonomne organizacije.

V zadnjem delu predavanja je dr. Blatnik spregovoril o nevladnem sektorju in o vplivu kriptovalut ter tehnologije veriženja blokov na razvoj nevladnih organizacij.

V razpravi, ki je sledilo predavanju, so udeleženci izpostavili, da nevladni sektor nima potrebnih znanj o kriptovalutah in zato ni izkoristil priložnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije. Po oceni udeležencev bi bilo potrebno okrepiti napore za izobraževanje NVO na področjih novih tehnologij in procesa digitalizacije.

Fotogalerija dogodka in naslovna slika: https://www.facebook.com/ipaak2019/posts/599690940492474 (IPAK inštitut).

Izobraževanje je potekalo v okviru projekta »Profesionalizacija vsebinske mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (PRO-NVO-VID)«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.

Dodaj odgovor