Dan informacijske družbe v Velenju

Ob mednarodnemu dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, je IPAK inštitut na Centru srednjih šol Velenje organiziral dva dogodka in sicer razstavo Vloga žensk pri razvoju računalništva in predavanje Informacijska družba in sreča.

Na predavanju o informacijski družbi in sreči, ki je potekalo na Elektro in računalniški šoli, je dr. Stanko Blatnik poudaril, da visoka tehnologija zahteva visoki stik med ljudmi. Tehnologija, ki nam olajša življenje, ne prinaša sreče. Podatki iz razvitih držav kažejo, da navkljub napredku na vseh področjih, raste število oseb, še posebej med mladimi, ki imajo depresijo. Rešitev je potrebno iskati s pomočjo pozitivne psihologije in nujno je začeti uvajati pozitivno izobraževanje, v katerem se dijaki učijo o sreči.

Pred predavanjem je potekalo odprtje razstave Vloga žensk pri razvoju računalništva, ki bo na Elektro in računalniški šoli v Velenju odprta teden dni. Razstava s pomočjo posterjev prikazuje pomembno vlogo žensk v razvoju računalništva. Začenši z Ado de Lovelace, ki je napisala prvi računalniški program, preko žensk programerk, ki so programirale računalnik ENIAC v času druge svetovne vojne, do Grace Hopper, ki je razvila prve prevajalnike (compiler) in programski jezik COBOL.

Dogodka v Velenju ob mednarodnemu dnevu telekomunikacij in informacijske družbe se je udeležilo 42 obiskovalk in obiskovalcev.

Fotogalerija predavanja Informacijska družba in sreča ter fotogalerija razstave Vloga žensk pri razvoju računalništva (IPAK Inštitut).

Dogodek je potekal v okviru projekta »Profesionalizacija vsebinske mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (PRO-NVO-VID)«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.

Dodaj odgovor