Prosta programska oprema za nevladne organizacije

Danes bomo omenili nekaj prostih programov tipa namizna aplikacija, ki jo lahko namesti na svoj računalnik uporabnik sam – za razliko od spletne aplikacije, ki jo je potrebno namestiti na spletni strežnik. Izbrane aplikacije odlikuje starost in posledično precejšnja dovršenost in to, da delujejo dobro na vseh popularnih platformah – Linux, Windows in Mac. S tem med drugim dosežemo tudi boljšo prenosljivost in združljivost podatkov.

LibreOffice – univerzalni paket aplikacij za obdelavo besedil, risanje, preglednice, predstavitve. V mnogih letih se je LibreOffice razvil v hitro in učinkovito orodje za vrsto pisarniških opravil. Dobro podpira mnoge odprte formate, npr. ima vgrajeno podporo za format PDF.

LibreOffice

Mozilla Thunderbird – odjemalec za elektronsko pošto. Elektronska pošta je eno osnovnih komunikacijskih orodij in dober odjemalec zanjo je precej pomemben za produktivno delo. Thunderbird je eden bolj dodelanih in razširjenih odjemalcev, ki deluje na vseh platformah.

Thunderbird

Inkscape – program za urejanje vektorskih slik v odprtem formatu SVG – Scalable Vector Graphics. Z njim lahko pripravite ilustracije, ki jih potem zlahka uvozite npr. v LibreOffice ali pa uporabite na spletnih straneh. Podpira tudi uvoz iz PDF in EPS datotek. Če rišete diagrame utegnejo biti zanimivi tudi GraphViz in Dia.

Inkscape

Krita – hud program za urejanje rastrskih slik. Zna vse podobne stvari kot popularni GIMP ali pa npr. Adobe Photoshop, tako da ga zlahka uporabite za osnovno obdelavo slik tipa rezanje, nastavitve barv, itd. Omogoča pa tudi zelo kvalitetno ročno risanje, za kar pa je zelo priporočljivo poleg miške imeti še tablico.

Krita

Audacity – program za večtračno urejanje digitalnega zvoka. Odlično za snemanje in obdelavo zvočnih posnetkov, pretvorbe med formati, podcaste, itd. Vrsta funkcij in filtrov.

Audacity

DBeaverSQL relacijske baze podatkov so ena osnovnih in najbolj razširjenih tehnologij za poslovno informatiko že od zgodnjih osemdesetih let naprej. Zadnja leta so na voljo tudi precej kakovostne odprtokodne/proste izvedbe, ki često poganjajo razne spletne storitve – posebej imeniten je PostgreSQL, precej razširjen pa je tudi MySQL/MariaDB. DBeaver je univerzalni odjemalec, ki podpira vrsto različnih baz, na katerih poganjate poizvedbe v jeziku SQL. Na relacijske baze lahko gledamo tudi kot na izboljšano verzijo preglednice, kakršna je npr. MS Excel ali LibreOffice SpredSheet.

DBeaver

Dodaj odgovor