Učinkovitost nevladnih organizacij (še posebej, če so podprte s tehnologijo)

Znani ameriški ekonomist Jeremy Rifkin, med drugimi tudi nekdanji svetovalec Evropske komisije, v svoji uspešnici The Age of Access: The New Politics of Culture vs. Commerce pravi, da imajo v sodobni družbi nevladne organizacije naslednji dve pomembni funkciji:

  • Ustvarjajo delovna mesta, kar je izredno pomembno v časih, ko jih zaradi tehnologije (IKT, digitalizacija) in globalizacije izgubljamo.

  • Ustvarjajo zaupanje v družbo, kar omogoča uspešno izvajanje pomembnih projektov.

Na žalost v Sloveniji nevladne organizacije zaposlujejo manj kot 1% vseh zaposlenih za razliko od razvitih držav, kjer je v nevladnem sektorju zaposleni okoli 10%, na Nizozemskem celo 15%.

Kako nevladne organizacije ustvarjajo zaupanje v družbo, nam kaže primer malega Krisa. Za zdravilo je društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki v enem tednu zbralo okoli 4 milijone evrov.

“Slovenci smo znova pokazali, da znamo združiti moči, ko je to potrebno,” so ob tem sporočili iz društva.

“Tukaj je bilo izkazano zelo veliko zaupanje v dobrodelnost, da skupaj zmoremo. Smo majhno društvo, Slovenija je majhna, a smo skupaj dokazali, da zmoremo.” — Larisa Štoka, predsednica dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Navajam, kaj so o tem pisali posamezni mediji:

»Slovenci smo znova dokazali, da smo srčni in sočutni ljudje, ki znamo, ko je treba, stopiti skupaj in pomagati drug drugemu. Zgodba o zbiranju denarja za revolucionarno zdravilo za malega Krisa se je začela s prvo objavo na Facebooku pred pičlimi sedmimi dnevi in danes, le teden kasneje, smo s skupnimi močmi za 19-mesečnega dečka z redko gensko boleznijo zbrali več kot potreben znesek – do tega trenutka namreč že skoraj tri in pol milijone evrov.« (SIOL)

»Dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je za Krisa po zadnjih podatkih zbralo več kot 3,7 milijona evrov. Zbiranje sredstev za malega borca je zaključeno, a to ne pomeni, da je konec tudi njihovega dela. “Smo zelo veseli, da bomo lahko dejansko s tem denarjem, ki je ostal, risali nove nasmehe,” je dejala predsednica društva Larisa Štoka.« (24ur.com)

Tudi naslovi brskanja po spletu kažejo, da je društvo Palčica Pomagalčica opravila nalogo dviga zaupanja v družbo (slika št. 1).

Slika št. 1: Naslovi člankov, ki so objavljeni na svetovnem spletu

V tej lepi zgodbi bi želel poudariti še dva elementa:

  1. Tehnologija: Facebook, objave na spletu in donacije prek SMS sporočili so imele pomembno vlogo pri zbiranju denarja za zdravilo.

  2. Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je mlado, staro manj kot eno leto in zagotovo ga nihče ne ocenjujejo kot društvo s potencialom, katera podpira država. Izredno težko je predvideti, katero društvo ima potenciale za prihodnost. Bilo bi dobro, da o tem več razmišljamo.

Za konec še nekaj. Zapleti z davkom na zbrana sredstva kažejo, da premalo skrbimo za rast nevladnega sektorja in se še vedno ne zavedamo, kakšno moč ima nevladni sektor in kaj lahko naredi za dobrobit družbe.

Dr. Stanko Blatnik, IPAK inštitut.

Mnenje avtorja ne izraža nujno stališč Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Dodaj odgovor