Delavnica “Prihodnost nevladnih organizacij”

V SAŠA inkubatorju v Velenju je 27. novembra potekala delavnica o prihodnosti nevladnih organizacij. Namen izobraževanja, ki ga je organiziral IPAK inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij, je bil predstaviti trende na področju razvoja nevladnih organizacij in opredeliti vlogo NVO v nadaljnjem razvoju Šaleške doline. Pri tem pa izkoristiti trende na področju digitalizacije.

V uvodnem delu delavnice je dr. Stanko Blatnik poudaril, da imajo nevladne organizacije v razvitih državah pomembno vlogo predvsem na dveh področjih:

  • Ustvarjajo delovna mesta, kar je v času hitrega tehnološkega razvoja pomembno. Tako je npr. na Nizozemskem je v nevladnem sektorju okoli 15% delovnih mest, v Sloveniji manj kot 1%.
  • Ustvarjajo zaupanje v družbi. Brez zaupanja ni mogoče izvesti pomembne družbene projekte.

V razpravi so udeleženci ugotovili, da sta za prihodnost Šaleške doline obe vlogi nevladnih organizacij izredno pomembni. Potrebno je ustvarjati nova delovna mesta in spremeniti vzorec klasične industrijske družbe v dolini, ki ga predstavljajo premogovnik Velenje, termoelektrarna Šoštanj in masovna proizvodnja v Gorenju.

Proces digitalizacije predstavlja veliko priložnost za nastajanje organizacij, ki bi delovale na tem področju. Šaleška dolina potrebuje nevladne organizacije kot so raziskovalni zavodi, ki bi omogočili, da se izkoristijo empirična industrijska znanja, ki obstajajo v SAŠA regiji.

Udeleženci so pohvalili vlogo SAŠA inkubatorja na področju razvoja inovativnih podjetij in predlagali, da inkubator v bodoče podpira tudi nevladne organizacije, ki ponujajo inovativne rešitve.

Delavnico sta vodila mag. Sanja Selimović in dr. Stanko Blatnik.

Fotogalerija dogodka in naslovna slika: https://www.facebook.com/ipaak2019/posts/767222433739323 (IPAK inštitut).

Izobraževanje je potekalo v okviru projekta »Profesionalizacija vsebinske mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (PRO-NVO-VID)«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.

Dodaj odgovor