Spletno založništvo: WordPress za spletne strani NVO

Nevladne organizacije se pogosto soočajo s problemom, kako narediti svoje spletno mesto. V razvoj spletnega mesta so ponavadi vpletene želje, fantazije, čas, finance in znanje. Zanimiv kompromis nam ponuja WordPress, program za urejanje spletnih vsebin. To je odprtokodna spletna platforma, ki jo razvija podjetje Automattic. Urejanje vsebin poteka prek spletnega vmesnika oz. brskalnika.

V osnovi je WordPress namenjen pisanju blogov ali novic. Vsak prispevek lahko opremimo s kategorijami in oznakami (tagi), kar pomaga pri kasnejšem razvrščanju in iskanju. Obstajaja precej razširitev, ki v osnovni program dodajo mnoge nove zmožnosti, denimo galerijo ali pa spletno trgovino.

Za nevladne organizacije Zavod Arnes nudi gostovanje WordPress spletnih mest s svojo storitvijo Arnes Splet. WordPress na Arnes Spletu je vzdrževan, ni pa recimo možno spreminjati CSS ali pa nameščati svojih vtičnikov. Več možnosti ponuja recimo servis WordPress.com, pa tudi mnogi drugi ponudniki.

Če imate dobro povezavo v internet, potem je včasih je dobra možnost, da vzpostavite svoj Linux strežnik. WordPress omogoča relativno enostavno namestitev na spletni strežnik, ki podpira jezik PHP in podatkovno bazo MySQL. Če boste WordPress namestili na lasten Linux strežnik poskrbite tudi za varnostne kopije in redno posodabljanje programske opreme!

Nekateri zanimivi vtičniki

Envira Gallery – odličen vtičnik za upravljanje in prikazovanje galerij fotografij.

Cookie Notice – prikaže predpisano opozorilo o uporabi piškotkov na spletnem mestu. Za slovenski jezik je potrebno nastaviti besedilo v kontrolni plošči (Settings) za vtičnik.

Rename wp-login.php – spremeni naslov za prijavo v sistem zato, da jo roboti za vdiranje težje najdejo. Priporočeno iz varnostnih razlogov.

SSH SFTP Updater Support – omogoči lažje posodabljanje WordPress instalacije preko varnejšega protokola SSH, kar je priporočeno iz varnostnih razlogov.

Autoptimize – optimizira strani za hitrejše nalaganje in s tem boljšo uporabniško izkušnjo ter tudi boljšo uvrstitev na iskalnikih.

Yoast SEO – optimizira strani za izboljšavo uvrstitve na iskalnikih. Vsebuje ocenjevalnik kakovosti člankov in predlaga izboljšave.

Analytify – Google Analytics Dashboard – povezava z Google Analytics integrirana v WordPress administrativni vmesnik. Za uporabo potrebujete račun na Google Analtytics.

The Events Calendar – sistem za urejanje dogodkov in koledarjev. Podatke izvaža tudi v obliki iCalendar, ki je primerna za uporabo drugje, npr. na portalu kulturnik.si.

Povezane vsebine

Dodaj odgovor