Spletno založništvo: MediaWiki

MediaWiki je programska oprema, ki poganja zelo popularno spletno stran Wikipedija, prosta enciklopedija. Primarni namen programske opreme je sicer uporaba za Wikipedijo, lahko pa jo namestimo na svoj strežnik za uporabo s svojo vsebino. Wiki je havajska beseda, ki pomeni hitro, to pa je zaradi možnosti hitrega urejanja.

MediaWiki je zmogljiva platforma za spletno založništvo. Vsebina je organizirana v članke, od katerih ima vsak svoj unikaten naslov. Članki vsebujejo vsebino in povezave na druge članke. Povezave znotraj wikija se tvorijo iz označenih naslovov člankov, povezave na splet pa z navadnimi URL-ji.

Predavanje o uporabi MediaWiki kot sistema za upravljanje vsebin

V osnovi je MediaWiki namenjen vsebini, kakršna je na Wikipediji, tam pa je marsikaj. Za platformo obstaja tudi veliko število vtičnikov, ki osnovno platformo razširijo z marsikaterimi dodatnimi zmogljivostmi. Vtičnik Semantic MediaWiki tako naš wiki opremi z možnostmi semantičnega spleta.

Bistvene značinosti platforme wiki

Enciklopedična organizacija – osnovna vsebinska enota je članek, ki ima unikaten naslov in unikaten naslov na spletu URL, kjer se prikazuje kot spletna stran. URL se tvori avtomatsko iz naslova članka. V primeru večih člankov z enakim naslovom si lahko pomagamo z razločitvijo.

Kategorije – vsakemu članku pripišemo kategorije in potem po tem iščemo in izpisujemo članke. Tudi kategorijam samim lahko pripišemo kategorije in tako tvorimo kompleksnejše organizacije.

Hitro urejanje – urejanje dotopno na en klik. Vsaka stran je opremljena z gumbom za urejanje, s katerim odpremo urejevalnik članka in brž popravimo, kar želimo.

Zgodovina sprememb – hranijo se vse različice članka. Pri vsaki različici se zabeleži čas spremembe, morebiten komentar, avtorja. Lahko gledamo vse različice za nazaj in po potrebi članek povrnemo v prejšnje stanje.

Enostaven označevalni jezik – vsebina člankov se piše v navadnem besedilu, podobno kot npr. elektronska pošta. S posebnimi označbami lahko dosežemo dodatne učinke, tako npr. za hipertekstno povezavo na drug članek napišemo [[Naslov članka]], za vključitev predloge pa {{Ime predloge}}.

Predloge (Templates) – predloge so kosi besedila, ki jih definiramo enkrat in nato uporabimo (vključimo) na druge strani. Lahko imajo parametre in tako podpirajo enostavno programiranje.

Datoteke – sistem omogoča enostavno nalaganje datotek (slike, zvočni posnetki, itd) na strežnik in uporaba le-teh v člankih. Tako kot članke lahko tudi datoteke opremimo z opisom in kategorijami. Slike se avtomatsko pomanjšajo na velikost, primerno za uporabo v člankih. Slike lahko gledamo tudi v galerijah slik.

En odziv na “Spletno založništvo: MediaWiki”

Dodaj odgovor