Vabilo: Dan odprtih podatkov 2020

Vabljeni na Dan odprtih podatkov s svečano ustanovitvijo Stičišča odprtih podatkov Slovenije (OPSI Hub), ki bo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, v petek, 6. marca 2020, z začetkom ob 9. uri. Namen dogodka je širiti zavest o pomembnosti odprtih podatkov za razvoj družbe in vzpostaviti več deležniški ekosistem na področju uporabe odprtih podatkov v Sloveniji.

Ozadje dogodka

Dan odprtih podatkov je mednarodni vsakoletni dogodek za ljubitelje podatkov, ki z uporabo odprtih podatkov povezujejo in gradijo rešitve zapletenih družbenih vprašanj skupaj z zainteresirano javnostjo. Odprti podatki javnih institucij so na voljo celotni javnosti, pri svojem delu pa jih uporabljajo tudi gospodarstveniki, razvijalci aplikacij, analitiki in številni drugi. Zato je pomembno, da se različni deležniki med seboj povezujejo in skupaj pripomorejo k razvoju inovativnosti na vseh področjih.

Pomen za nevladne organizacije

Med deležnike ekosistema sodijo tudi nevladne organizacije, ki nastopajo kot uporabniki odprtih podatkov pri razvoju novih (javnih) storitev za ciljne skupine in kot izvajalci aktivnosti na področju zagovorništva, ki so podprte z odprtimi podatki. Primer uporabe odprtih podatkov s strani NVO vključujejo spletne aplikacije kot so Kulturnik.si, Pametni glas NVO, Proračuni občin, Kdo vpliva? itd. Več na Odprti podatki javnega sektorja in nevladne organizacije.

Prijava na dogodek

Udeležba na dogodku je brezplačna. Svojo prijavo na dogodek pošljite prek povezave https://www.eventbrite.com/e/dan-odprtih-podatkov-tickets-94795374517 najkasneje do srede, 4. marca 2020.

Program dogodka

Prvi del Dneva odprtih podatkov bo potekal v znamenju svečanosti ob ustanovitvi Stičišča odprtih podatkov Slovenije (OPSI Hub). Pobudnika ustanovitve stičišča odprtih podatkov sta Tehnološki Park Ljubljana d.o.o. (projekt Odeon – Open Data for Eurepean iNnovtion) in Gospodarska zbornica Slovenije (IKT-Horizontalna mreža), ob podpori Ministrstva za javno upravo.

V drugem delu programa bodo sledili pogovori z različnimi strokovnjaki in deležniki o uporabi odprtih podatkov v inovacijskem ekosistemu, prednostih uporabe odprtih podatkov in predstavitev dosedanjih dobrih praks.

Celoten program dogodka (pdf).

Ustanovitev Stičišča odprtih podatkov Slovenije

Stičišče OPSI Hub si bo prizadevalo za celostno sodelovanje pri spodbujanju in promociji ter razvoju odpiranja podatkov ter ponovne uporabe odprtih podatkov z namenom, da se razvijejo podjetniške, družbene in socialne vrednosti odprtih podatkov.

Glavne aktivnosti Stičišča odprtih podatkov Slovenije bodo naslednje:

  • spodbujanje uporabe ter širjenje razpoznavnosti OPSI portala,
  • zavzemanje za večjo podporo političnih odločevalcev za odpiranje podatkov,
  • spodbujanje razvoja mehanizmov za financiranje uporabe odprtih podatkov v nevladnem sektorju in v gospodarstvu,
  • zavzemanje za tvorno sodelovanje vseh akterjev in deležnikov na področju uporabe odprtih podatkov in ponovne uporabe odprtih podatkov,
  • zavzemanje za aktivno sodelovanje z mednarodnimi partnerji in vozlišči (hubi) iz držav članic EU.

Sodelovanje pri ustanovitvi OPSI HUBa

Zainteresirane organizacije vabljene, da postanete del Stičišča odprtih podatkov Slovenije in prispevate k njegovemu aktivnemu razvoju. Podpisano pismo o nameri za sodelovanje pri ustanovitvi OPSI HUBa pošljite na elektronski naslov monika.cvetkov@tp-lj.si, do petka, 27. 2. 2020. Pismo o nameri boste lahko izpolnili in podpisali tudi na dogodku.

Pismo o nameri OPSI Hub (pdf).

Pomoč pri raziskavi o uporabi odprtih podatkov

Z namenom, da bi se med koristniki odprtih podatkov v večji meri razvila podjetniška, družbena in socialna vrednost odprtih podatkov, vabljeni, da do petka, 27. februarja 2020 izpolnite anketni vprašalnik https://gov-ankete.si/a/77. Cilj vprašalnika je pridobiti potrditve in informacije za nadaljnji razvoj uporabe in ponovne uporabe odprtih podatkov.

Naslovna slika: Tehnološki Park Ljubljana d.o.o.

Povezane vsebine

Dodaj odgovor