Akcija zbiranja računalnikov za šolarje

Zavod Vsak in Društvo Duh časa v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport vabita k zbiranju namiznih računalnikov, prenosnikov in tablic za več kot 700 šolarjev, ki doma nimajo ustrezne opreme za učenje na daljavo.

Problematika in začasna rešitev

Dnevnik televizije Slovenija je poročal o več kot 700 šolarjih, ki po ocenah nimajo računalnikov ali dostopa do interneta. Šole bodo začasno pomagale z izposojo šolskih računalnikov. Ko bodo ponovno odprte, bodo morali šolarji te računalnike vrniti. V nevladnih organizacijah Zavod Vsak in Društvo Duh časa ne želijo, da bi učenci in učenke ponovno ostali brez računalnikov in se zopet znašli onkraj digitalne ločnice.

Potek akcije zbiranja računalnikov

Organizacije in posamezniki se lahko akciji zbiranja računalnikov za šolarje pridružijo tako, da v evidenco na povezavi https://bit.ly/721racunalnikov vpišejo podatke o računalniški opremi, ki jo želijo donirati. Podarjeni namizni računalniki, prenosniki ali tablice naj ne bodo popolnoma zastareli (npr. 10 let star računalnik bo še vedno dovolj zmogljiv, da ga bodo šolarji lahko uporabili za raziskovanje, učenje in pouk na daljavo).

V trenutni situaciji zaradi tveganj, povezanih s širjenjem bolezni covid-19, donirane računalniške opreme pri Društvu Duh časa še ne bodo prevzemali. Vsem donatorjem se bodo zato oglasili takoj, ko bodo razmere to dopuščale.

Manjka še 371 računalnikov

Zbrano računalniško opremo bodo pregledali in pripravili za uporabo prostovoljci v Društvu Duh časa. V društvu že imajo 350 rabljenih računalnikov, ki čakajo na pregled v njihovi društveni delavnici. Da bi z napravami lahko opremili vse prikrajšane šolarje, pa manjka še 371 računalnikov ali tablic. Pripravljene računalnike bo društvo v času izrednih ukrepov predalo Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, ki jih bo nato distribuiralo po šolah, te pa jih bodo predale učencem. Za donatorje bodo pripravili tudi navodila, kako lahko sami ustrezno pripravijo računalniško opremo.

Zavod Vsak skrbi za koordinacijo akcije in komunikacijo z donatorji računalniške opreme, s predstavniki šol v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport glede potreb po računalniški opremi ter njihovega sporočanja Društvu Duh časa, ki bo pripravilo računalnike za šolarje.

Upoštevanje ukrepov v povezavi z covid-19

Izvajalci in udeleženci akcije zagotavljajo, da bodo pri zbiranju računalnikov dosledno upoštevali navodila in ukrepe pristojnih institucij in Vlade RS v zvezi z omejevanjem epidemije koronavirusa.

Dodatne informacije

Akcijo zbiranja računalnikov za šolarje sta pripravila Zavod Vsak in Društvo Duh časa v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Pišete jim lahko na info@vsak.si ali se jim oglasite prek družbenih omrežij:

Spletna stran akcije https://vsak.si/721-solarjev-potrebuje-racunalnike/.

Naslovna slika: Annie Spratt (Unsplash).

Povezane vsebine

Slovenska kronika televizije Slovenija: Zbiranje računalniške opreme za šolo na daljavo.

Dodaj odgovor