Kibernetska varnost in varstvo zasebnosti v vidika nevladnih organizacij

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo je na posvetu SAZU »Kibernetska varnost in varovanje zasebnosti« izpostavila problematiko spletne zasebnosti občanov ter opozorila na pomen digitalnih znanj za pametno uporabo digitalnih tehnologij.

Namen posveta, ki ga je 26. januarja organiziral Svet za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, je bil osvetliti družbene in sektorske tehnološke izzive kibernetski varnosti in varovanja zasebnosti.

Na posvetu je kot predstavnik Mreže NVO-VID nastopil dr. Benjamin Lesjak iz Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe Maribor. Uvodoma je predstavil statistiko varovanja osebnih podatkov v Sloveniji, po kateri je 55 % letnih uporabnikov interneta izvedlo neko aktivnosti za varovanje osebnih podatkov. Nato je predstavil rezultate občanskega dialoga o prihodnosti interneta, v okviru katerega je bilo 88 % udeležencev mnenja, da podjetja in organizacije zbirajo preveč osebnih podatkov, 75 % pa se jih ni strinjalo s trditvijo, da so ljudje dovolj seznanjeni o svojih pravicah glede osebnih podatkov. V zaključku predstavitve je dr. Lesjak predstavil aktivnosti Mreže NVO-VID na področju digitalizacije nevladnih organizacij in opozoril na pomen neformalnega izobraževanja za okrepitev digitalnih kompetenc za zaposlene, sodelavce in prostovoljce v NVO sektorju.

Celotna predstavitev je dostopna na spodnji povezavi.


Naslovna slika: European Commission Audiovisual Service.

Dodaj odgovor