Spletna orodja za izvedbo zbora članov društva na daljavo

Konec maja je spremenjen rok za oddajo letnih poročil društev, katera morajo sprejeti zbori članov. Slovenija je 12. marca razglasila epidemijo novega koronavirusa, ki bo imel za posledico ustavitev javnega življenja v Sloveniji. Društva lahko kljub temu s pomočjo spletnih orodij izvedejo zbor članov na daljavo. V nadaljevanju predstavljamo nekatere možnosti.

E-pošta

Elektronska pošta je verjetno najbolj priročno orodje za izvedbo seje zbora občanov na daljavo. Še posebej za večja društva, ki imajo urejen kontaktni seznam svojih članov. Po podatkih SURS je v Sloveniji leta 2019 redno uporabljajo internet 83 % oseb, starih med 16 in 74 let. Od teh jih je e-pošto uporabljajo 72 %. CNVOS je pripravil navodila (priporočljive korake), kako izvesti zbor članov s sejo na daljavo v primeru, ko društvo takšne možnosti nima izrecno določene v statutu. Navodila vključujejo tudi informacije, kako pri posameznih korakih izvedbe zbora članov društva uporabiti e-pošto.

Video konference

Video konference so namenjene video in zvočni komunikaciji na daljavo med večjim številom sodelujočih. Po podatkih SURS se je tovrstne komunikacije v Sloveniji leta 2019 posluževalo 42 % uporabnikov interneta, starih med 16 in 74 let, ki so telefonirali ali videotelefonirali s spletno kamero. Brezplačne video konference omogočajo različni programi, ki pa so večinoma omejeni s številom sodelujočih, katerim je omogočen kakovosten prenos zvoka in slike. Kakovost komunikacije je odvisna tudi od hitrosti internetne povezave sodelujočih v video konferenci.

Nekateri brezplačni programi, ki omogočajo video konference:

  • Jitsi Meet (odprto kodna spletna aplikacija, brez registracije, do 20 sodelujočih)
  • Cisco Webex (namizna ali spletna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih)
  • Zoom (namizna ali spletna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih, omejitev 40 minut)
  • Skype (namizna aplikacija, uporabniški račun, do 50 sodelujočih)
  • Google Hangouts (spletna aplikacija, uporabniški račun, do 20 sodelujočih).

Družbeno omrežje Facebook

Facebook je lahko primerno orodje za društva, ki že imajo svoj profil na družbenem omrežju in preko njega povezujejo svoje članstvo. Člani društva lahko odprejo zaprto skupino na Facebook-u, ki je namenjena izvedbi občnega zbora. Po podatkih podjetja Valicon je družbeno omrežje Facebook leta 2019 uporabljajo 995.500 prebivalcev Slovenije, od katerih je bilo dnevnih uporabnikov 775.000. Starostna struktura uporabnikov Facebook-a je zelo podobna povprečni slovenski populacijski strukturi.

Storitve klepeta

Storitve klepeta omogočajo brezplačno pošiljanje sporočil, slik in klicanje prek interneta. Tovrstna komunikacija je primerna za manjša društva, ki že uporabljajo skupinske klepete. Po podatkih podjetja Valicom je imela v Sloveniji leta 2019 največ uporabnikov storitev klepeta Viber (531.000). Sledili so Skype, Snapchat in WhatsApp.

Prepletanje uporabe spletnih orodij

V praksi lahko društvo uporabi različna spletna orodja za izvedbo zbora članov na daljavo, ki najbolj ustrezajo načinu dela in strukturi članstva v društvu. Pri izvedbi postopka zbora članov in potrjevanja letnega poročila je pomembno, da društva upoštevajo prej omenjene priporočene korake CNVOS.

mag. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo.

Mnenje avtorja ne izraža nujno stališč Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Naslovna slika: Jitsi – odprto kodna spletna aplikacija za video konference.

Povezane vsebine

2 odziva na “Spletna orodja za izvedbo zbora članov društva na daljavo”

Dodaj odgovor