Vabilo: 9. Dan vključujoče informacijske družbe 2023

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) in Digitalno središče NVO (v ustanavljanju) vabita na letni dogodek 9. Dan VID 2023 z naslovom »Kakšna digitalna preobrazba za kakšen nevladni sektor in družbo?«, ki bo potekal 17. maja od 16h do 20h v Veliki dvorani, VI. nadstropje, Dalmatinova 4, Ljubljana. Dogodek ob mednarodnem dnevu informacijske družbe in telekomunikacij je namenjen samorefleksiji nevladnega sektorja v razmerju do digitalnih kompetenc, strojne, programske opreme in digitalnih storitev ter razmisleku glede ustreznega pristopa k digitalizaciji nevladnih organizacij in posledično družbe.



Vsebinska izhodišča

Prijava in informacije

Program letnega dogodka

Povezane vsebine

Dogodek je finančno podprlo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Dogodek je organiziran v okviru projekta »Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost NVO in uporabnikov«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz naslova javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023.

VSEBINSKA IZHODIŠČA

Prevladujoča paradigma digitalne preobrazbe temelji na prepričanju, da so digitalne tehnologije osnovni temelj digitalizacije družbe. Uspešnost digitalne preobrazbe se meri glede na intenzivnost in prisotnost digitalnih tehnologij v družbi. Možnost tehnološkega reševanja družbenih problemov pa se razume kot dovolj legitimen razlog za digitalizacijo medčloveških odnosov. Posledice takšne paradigme se med drugimi kažejo v digitalnih storitvah in rešitvah, ki niso niti družbeno koristne ali sprejemljive, niti vredne zaupanja zaradi poslovnega modela njihovih ponudnikov.

Alternativna vizija humane in na človeka usmerjene digitalne preobrazbe razume digitalizacijo ne kot cilj ampak kot orodje za doseganje boljše družbe. Pot do vedno boljše družbe je pogojena z družbenimi vrednotami in svoboščinami. Te se zrcalijo ali pa tudi ne, v računalniških programih, digitalnih rešitvah in storitvah, ki jih uporabljamo. Enaka odslikava vrednot velja za delovanje in poslanstvo nevladnega sektorja. Ob dejstvu, da nevladne organizacije v pluralistični družbi nimamo uniformnih vrednotnih in etičnih izhodišč za svoje delovanje oz. si te različno razlagamo, se kot legitimno postavlja vprašanje, kakšna digitalna preobrazba je ustrezna za kakšen nevladni sektor in posledično tudi družbo?

Dogodek je namenjen samorefleksiji nevladnega sektorja v razmerju do digitalnih kompetenc, strojne, programske opreme in digitalnih storitev ter razmisleku glede ustreznega pristopa k digitalizaciji nevladnih organizacij in posledično družbe. Kritično presojo bodo pri tem vodila naslednja izhodiščna vprašanja:

  • Kakšna digitalna preobrazba in katere digitalne kompetence podpirajo poslanstvo ter vrednote nevladnih organizacij?
  • Do katere mere so poslovnimi modeli, orodja in prakse digitalnega kapitalizma že načeli avtonomijo in tehnološko nevtralnost nevladnega sektorja na področju informacijske družbe?
  • Je postati »odprta organizacija« ustrezen cilj digitalne preobrazbe nevladnega sektorja?
  • Ali in kako uporaba odprtokodne programske opreme prispeva k digitalni suverenosti nevladnega sektorja in prebivalcev?
  • Katera so humanistična načela digitalne preobrazbe družbe in kakšna je vloga nevladnih organizacij pri njihovem uresničevanju?

↑ Na vrh ↑

PRIJAVA IN INFORMACIJE

Vstop na dogodek je prost. Zaradi lažje organizacije prosimo za potrditev udeležbe prek spletne prijavnice https://www.1ka.si/a/1a33a8a4 do ponedeljka, 15. maja 2023.

Dogodek bo predvajan tudi prek spleta. Povezavo do spletnega video prenosa bodo prijavljeni udeleženci in udeleženke prejeli dan pred dogodkom. Posnetek bo objavljen na video kanalu Mreže NVO-VID.

Dodatne informacije o dogodku: mag. Simon Delakorda, 041 365 529, simon.delakorda@inepa.si.

↑ Na vrh ↑

PROGRAM LETNEGA DOGODKA



INICIATIVE NEVLADNIH ORGANIZACIJ ZA DIGITALNO SUVERENO DRUŽBO


  • 16:10-16:20 Preverjeni odprtokodni programi in storitve, Kristijan Tkalec, Rampa Lab


  • 16:30-16:40 Digitalna storitev Na-prostem.si za digitalno vključenost NVO in uporabnikov, Luka Frelih, Društvo Ljudmila / Eduard Filipas, Zavod Rhea


  • 16:50-17:00 Digitalno središče nevladnih organizacij, Zoran Mihajlović, Studio 12

17:00-18:20 OKROGLA MIZA »DIGITALNA PREOBRAZBA NEVLADNIH ORGANIZACIJ«


  • Petra Kovačec (Ministrstvo za digitalno preobrazbo)
  • Polona Torkar (Društvo Asociacija, Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij)

18:20-18:40 ODMOR


18:40-20:00 OKROGLA MIZA »KAKŠNA DIGITALNA PREOBRAZBA ZA KAKŠNO DRUŽBO?«


  • moderator mag. Simon Delakorda (Inštitut za elektronsko participacijo, Mreža NVO-VID)

20:00 ZAKLJUČEK DOGODKA


↑ Na vrh ↑

POVEZANE VSEBINE

↑ Na vrh ↑

Dodaj odgovor